Vermoeidheid, lusteloosheid en een voortdurend gebrek aan energie; het zijn klachten die wij dagelijks tegenkomen in onze praktijk. We merken dat veel van deze klachten met goed doorvragen in combinatie met een bloedonderzoek gediagnosticeerd kunnen worden.  Mocht tijdens een consult of een healthcheck blijken dat hier behoefte aan is dan kan dit in gang gezet worden.

Mogelijke bloedonderzoeken kunnen zijn: bepalen van vitamine D, Foliumzuur, Hb, vitamine B12 , schildklierfunctie.

 • Bepaling van het vitamine D gehalte
  Vitamine D is één van de weinige vitaminen die wij in ons lichaam zelf kunnen maken. Zonlicht is één van de belangrijkste bronnen die we dan nodig hebben. Helaas blijkt een tekort aan vitamine D één van de meest voorkomende oorzaken voor vermoeidheidsklachten te zijn. Een voorzichtige schatting is dat maar liefst 40% van de mensen boven de 50 jaar hier last van heeft, maar ook op jongere leeftijd en zelfs bij kinderen komt het veelvuldig voor. Dat is ook niet zo verwonderlijk als we nagaan dat in de periode september t/m april ons zonlicht helemaal niet sterk genoeg is om zelf vitamine D aan te maken. Bovendien wordt in de zomer veel gesmeerd met zonnebrandcrème, waardoor ook de aanmaak van vitamine D wordt tegengehouden. Vermoeidheid, lusteloosheid, spierkrampen etc. zijn hier dan een gevolg van.
 • Bepaling van het foliumzuur gehalte
  Het Voedingscentrum geeft aan dat foliumzuur (vitamine B11) één van de vitaminen is waarvan Nederlanders niet genoeg binnen kunnen krijgen. Foliumzuur heeft echter een hele belangrijke functie en zorgt niet alleen voor een goede werking van het lichaam, maar ook voor de aanmaak van rode en witte bloedlichamen. Een tekort aan foliumzuur kan direct leiden tot vermoeidheid, lusteloosheid en een zwak gevoel. Maar ook bloedarmoede, darmstoornissen, misselijkheid en hoofdpijn zijn klachten die veroorzaakt kunnen worden door een tekort aan foliumzuur.
 • Bepaling van het vitamine B12 gehalte
  Concentratiestoornissen, vermoeidheid, depressiviteit, prikkelbaarheid, verwardheid, tintelingen, slaperigheid, spierpijn en krachtverlies het zijn enkele klachten die kunnen ontstaan bij een tekort aan vitamine B12. Als we een voorzichtige schatting doen op basis van verschillende onderzoeken zal zo’n 3% tot 5% van alle Nederlanders, jong en oud, een vitamine B12 tekort hebben. Dat betekent in Nederland meer dan een half miljoen mensen. Doordat een tekort aan vitamine B12 vaak langzaam ontstaat en de klachten hierdoor ook, wordt een vroege diagnose vaak gemist.
 • Bepaling van het Hb gehalte
  Een te laag Hb noemen we ook wel bloedarmoede. Er is sprake van bloedarmoede bij een tekort aan rode bloedcellen onder andere door veel bloedverlies (bijvoorbeeld tijdens de menstruatie), verhoogde afbraak, onvoldoende aanmaak van rode bloedcellen of wanneer de rode bloedcellen niet goed werken. Het gevolg hiervan is dat er te weinig zuurstof in het lichaam naar de organen vervoerd wordt waardoor ernstige vormen van vermoeidheid optreden, maar ook duizeligheid, hoofdpijn, hartkloppingen, zweten etc.